تبلیغات
بزرگترین بانک مقالات علوم دامی - مطالب فروردین 1387

آشنایی با داروهای مورد استفاده در صنعت طیور-كلرتتراسایكلین 20% (پودر قابل حل در آب)
دکتر آرش قلیان چی لنگرودی


v       تركیب: هر گرم حاوی 200 میلی گرم كلرتتراسایكلین هیدروكلراید می­باشد.

v       مكانیسم اثر: كلرتتراسایكلین سنتز پروتئین در باكتری را بوسیله باند شدن با ریبوزومهای باكتریهایی مهار می­كند.

v    طیف اثر: كلرتتراسایكلین بر روی تعداد زیادی از باكتریهای گرم مثبت و گرم منفی مانند استرپتوكوك؛ استافیلوكوك، كورینه با كتریوم پیو‍نز، كلستریدیا، اشریشیاكلی، پاستورلامولتوسیدا، پاستورلاهمولیتیكا، اكتینوباسیلوس، لپتوسپیرا، كلبسیلا، كمپیلوباكتریها مؤثر می­باشد.

v       كارآیی: كلرتتراسایكلین یك آنتی­بیوتیك وسیع­الطیف است كه در دوزهای معمول باكتریواستاتیك بوده و در دوزهای بالا باكتریوسید می­باشد.

v    موارد مصرف: این دارو جهت درمان عفونت دستگاه تنفس و عفونتهای سیستمیك ناشی از ارگانیسمهای حساس در طیور، بوقلمون، بره و گوساله بكار می­رود.

v    مقدار و روش مصرف: این دارو از طریق آب آشامیدنی با غذا تجویز می­گردد. دوره­های درمانی كلتتراسایكلین در حیوانات مختلف به شرح زیر می­باشد:

طیور: 30-20 میلی­گرم به ازای هر كیلوگرم وزن بدن بطور روزانه.

بوقلمون: 30-10 میلی­گرم به ازای هر كیلوگرم وزن بدن بطور روزانه.

بره و گوساله: 20-15 میلی­گرم به ازای هر كیلوگرم وزن بدن بطور روزانه.

طول دوره درمان 7-5 روز است.

o         از طریق آشامیدنی:

طیور: 100-80 گرم در 100 لیتر آب آشامیدنی.

بوقلمون: 100-60 گرم در 100 لیتر آب آشامیدنی.

o         از طریق غذا:

طیور: 2000-1500 گرم كلرتتراسایكلین 20% برای هر تن غذا.

بوقلمون: 2000-1000 گرم كلرتتراسایكلین 20% كیلوگرم وزن بدن هر تن غذا.

گوساله و بره: 2-5/1 گرم برای هر 20 كیلوگرم وزن بدن طول دوره درمان 4-3 روز است.

v    موارد عدم مصرف: در موارد حساسیت به تتراسایكلین­ها، نارسایی كبدی و كلیوی و در مرغان تخمگذار مصرف نشود. این دارو در نشخواركنندگان بالغ نباید مورد استفاده قرار گیرد.

v    تداخل دارویی: این دارو با پنی­سیلین، اریترومایسین، انسروفلوكساسین،
پلی­میكسین
B، نئومایسین، سدیم بی­كربنات و همچنین بطور معمول با یونهای كلسیم، منیزیم و آهن ناسازگاری دارد. در مناطقی كه آبهای سخت و با املاح زیاد مصرف می­شود باید هر 12 ساعت محلول تازه تهیه گردد.

v    موارد احتیاط: محلول تهیه شده بایستی در عرض 24 ساعت مصرف گردد. دور از دسترس اطفال نگهداری شود. از آبهای آلوده یا ظرفهای كثیف جهت تهیه محلول استفاده نشود.

v    اثرات جانبی: كلرتتراسایكلین دارای سمیت كمی است و اثرات جانبی ناشی از آن به ندرت اتفاق می­افتد ولی اگر به عوارض جانبی دارو مشكوك هستید بایستی ادامه درمان را متوقف كنید.

v       شرایط نگهداری: در جای خشك و خنك نگهداری شود.

v       زمان پرهیز از مصرف: طیور 7 روز – بره و گوساله 5 روز


نکاتی در خصوص پرورش صنعتی بوقلمون

نکاتی در خصوص پرورش صنعتی بوقلمون

شامل مطالب زیر

آشیانه بوقلمون

دستگاه مادر مصنوعی

وسائل دانخوری

نور رسانی

تغذیه

میزان غذای بوقلمون

نوک چینی و ...

را در ادامه مطلب مطالعه فرمائید.


ادامه مطلب

 

راههای پیشگیری از بیماری آنفلوانزای پرندگان در مرغداریها

 

آنفلوانزای پرندگان بیماری ویروسی است كه دارای 256 گونه می‌باشد، یعنی ویروس این بیماری به دلیل دارا بودن وضعیت ساختمانی می‌تواند 256 نوع آنفلوانزا ایجاد كند.
ویروس دارای خاصیت بازآرایی بوده و می‌تواند از گونه‌ای به گونه دیگر جهش كند و بیماری جدیدی را به وجود آورد.
یكی از عوامل موثر در شدت ابتلا و تلفات این بیماری، نوع آنتی ژن ویروس (بر اساس هماگلوتینین 16 آنتی ژن و نورآمینی داز 9 آنتی ژن) كه دارای تنوع متعدد است، می‌باشد.
در حال حاضر آنفلوانزای طیور در شرق آسیا H5N1 خطرناكتر از نوع آنفلوانزای طیور در پاكستان موسوم H7N3 است.
آنفلوانزای طیور ایران كه در سال 1379 رخ داد، از نوع H9N2می باشد.
استرسهای پرورشی و محیطی (حمل و نقل و جابجایی پرنده، گرما، سرما، گرسنگی، تشنگی، واكسیناسیون، تغییر جیره غذایی، تغییر كارگر، كمبودهای غذایی بدن، تهویه و تراكم) از عوامل موثر در شدت ابتلا و تلفات این بیماری است.
عفونتهای سایه یا عفونتهایی كه به صورت ثانویه بوجود می‌آید، عامل دیگر ابتلا به این بیماری ویروسی است.
قارچ‌زدگی و كپك زدگی دان مصرفی و وجود توكسین مترشحه قارچها مثل آفلاتوكسین در خوراك طیور،
پائین بودن مقاومت بدنی طیور و بدی مدیریت پرورش از عوامل دیگر این بیماری است.
تهیه جوجه‌های ضعیف و آلوده به مایكوپلاسما (MS و MG مثبت) عامل دیگر ابتلا به این ویروس است.
درگیری پرنده و شیوع بیماریهای ویروسی به ویژه بیماریهایی مانند گامبورو، برونشیت، عفونت كم خونی ویروسی در جوجه‌ها، مارك و برخی از بیماریهای میكروبی (باكتریایی) كوكسیدیوز عوامل این بیماری هستند.
همچنین وجود پرندگان وحشی و مهاجر كه همیشه به عنوان مخزن ویروس می‌تواند عامل انتقال ویروس باشد.
به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری فارس، انتقال بیماری آنفلوانزای پرندگان در اثر تماس و مجاورت پرندگان سالم با پرندگان آلوده و یا ترشحات مدفوع آنها صورت می‌گیرد.
انتقال ویروس از طریق لوازم و تجهیزات، لباس، چكمه، وسایل نقلیه، آب و غذای مرغ صورت می‌پذیرد.
پرندگان مهاجر و وحشی یكی از اصلی‌ترین راههای انتقال ویروس به ویژه بین كشورها می‌باشند. همچنین پرندگان بهبود یافته از بیماری همواره می‌توانند به عنوان مخزن ویروس باعث انتشار و شیوع بیماری شوند.
این گزارش در مورد راههای پیشگیری آورده است: اعمال دقیق نكات بهداشتی و افزایش تامین آن در سطح مزرعه، جلوگیری از تردد افراد متفرقه به داخل مزرعه، ضد عفونی كردن آب آشامیدنی، ضد عفونی كردن خودروهای حمل دان و تجهیزات هنگام ورود به مزرعه به كمك دستگاه سم پاش و عبور آن از داخل حوضچه ضدعفونی از راهای موثر جلوگیری از ورود بیماری است.
استفاده از لباس كاركامل (كلاه، شلوار و بلوز، دكمه و ماسك) برای كلیه افراد شاغل و یا بازدید كننده، گرفتن دوش برای كلیه نفرات قبل از ورود به سالنهای پرورش به هنگام اتمام كار روزانه، استفاده از حوضچه ضدعفونی قبل از ورود به سالن، معدوم كردن صحیح تلفات در پایان هر روز (سوزاندن یا دفن كردن لاشه‌ها در عمق زمین با رعایت ضوابط)، خودداری از جابجایی دان و مواد اولیه آن از یك مرغداری به مرغداری دیگر و یا از محل آلوده به محل پاك و خرید دان و مواد اولیه آن از مراكز معتبر و تابع ضوابط بهداشتی از راههای موثر پیشگیری است.
بنابراین گزارش، چون ویروس آنفلوانزا جزء ویروسهای حساس در برابر حلالهای چربی مانند دترجنت‌ها می‌باشد، به فرمالین و اسیدهای رقیق و یونهای آمونیوم حساس بوده و به آسانی از بین می‌رود.
ویروس آنفلوانزا در مقابل حرارت، خشكی و تغییر نیز سریعاً غیرفعال می‌شود از این رو استفاده از مواد پاك كننده چربی (مایع ظرفشویی) برای شستشوی وسایل و ضد عفونی به كمك فرمالین می‌تواند موثر باشد.
انجام واكسیناسیون علیه بیماری طبق نظر دامپزشك مزرعه یك اقدام پیشگیرانه است.
با توجه به این كه كود مرغ یكی از بهترین محلها برای بقاء ویروس است، از این رو باید با بهسازی و ضد عفونی با محلول فرمالین بر سطح آن امكان بقاء ویروس را از بین برد، ویروس در سرما و محیط مرطوب می‌تواند تا چند ماه زنده و فعال باقی بماند.
راه تشخیص این بیماری، كاهش اشتها، بی‌حالی، افتادگی بالها، تورم سینوسها، تنفس صدادار، كبودی تاج و ریش از علائم ظاهری ابتلا به بیماری است.
در این گزارش، در مورد درمان پرندگان آمده است: درمان وجود ندارد و تنها با تقویت پرندگان باید سیستم ایمنی را آماده پاسخ دهی كرد

خبرگزاری فارس -19/1284


انجماد اسپرم ، کاربرد و روش انجام آن در ماهیان

انجماد اسپرم ، کاربرد و روش انجام آن در ماهیان

مقدمه:
در زمینه انجماد گامت ها و جنین های موجودات آبزی کار نسبتا کمتری در مقایسه با جانوران و گیاهان خشکی زی انجام شده است. با اینکه اسپرم با موفقیت در برخی از ماهیان انجماد یافته با این وجود کاربرد آن در مزارع خیلی محدود می باشد. اما موفقیت کمی در زمینه انجماد لاروها و جنین ها در صدفها بدست آمده است. همچنین انجماد تخمک و جنین ماهیان زیاد موفق نبوده است زیرا تخمک و جنین ماهیان نسبتا بزرگ است و میزان زیادی زرده دارد که با لایه کوریونی نسبتا ضخیم پوشیده شده است و سرد کردن در طول فرایند انجماد در گونه های بزرگ و متراکم حاصل نمی شود اما انجماد در سلول های حاوی زرده کمتر و کوچکتر موفق تر است.
انجماد اسپرم بخوبی در بسیاری از گونه های ماهیان اما فقط در تعداد محدودی از صدفها سالها پیش انجام شده است. هنوز مطالعات کمتری در جنین ماهیان و صدفها انجام شده است و مطالعات، بیشتر برروی گونه هایی باارزش تجاری و در معرض خطر انقراض صورت گرفته است . بیشتر فعالیت انجماد برروی اسپرم می باشد و علت آن شرایط ساختاری و فیزیولوژیکی پیچیده تر تخمک نسبت به اسپرم می باشد و ما در این مقاله بیشتر بر روی روشهای انجماد اسپرم توضیح می دهیم.

در مجموع اهداف انجماد اسپرم به این شرح است:
الف)کمک به جلوگیری ار انقراض نسل گونه های در معرض خطر
ب) کمک به تکثیر گونه هائی که در شرایط طبیعی، همزمانی رسیدگی جنسی در آنها کمتر دیده می شود
ج) کمک به در اختیار بودن اسپرم برای تمام طول سال
د) کاهش اثرات استرس حمل و نقل بر مولدین نر و در نتیجه جلوگیری از کاهش کارآئی اسپرم در نتیجه این حمل و نقل
ه) و هدف مهم تر، تهیه بانک اسپرم بصورت بانک ژنی برای نگهداری اسپرم ها حتی پس از مرگ جانور. این روش همچنین بعنوان راهکاری موثر برای ذخیره اسپرم گونه های در معرض خطر مثلا با شیوع بیماری ناگهانی و در نتیجه از بین رفتن گونه و یا با هر گونه از بی نظمی های معمول و یا حوادث ناگهانی مثل نشت نفت و روغن می باشد که یک منبع پایدار از اسپرم را تهیه می کند
و) همچنین جلوگیری از تلاقی خویشاوندی و ایجاد تنوع زیستی
اما باید دانست که بیشتر انجماد اسپرم، برای تک جنسی ها و مولدین استفاده می شود .
بسیاری از سلول های منجمد شده در دماهای بالای80 - درجه برای مدت زمان طولانی پایدار نیستند و پایداری سلولها برای مدت زمان طولانی نیاز به ذخیره آنها در دماهای زیر 130- درجه دارد تا از بقاء آنها اطمینان حاصل گردد.

روشهای انجماد اسپرم:

روشهای انجماد اسپرم به 2 صورت می باشد:

روشهای کوتاه مدت در انجماد اسپرم به روش های زیر میسر می باشد:
1) نگهداری در یخچال های معمولی (معمولا دمای 4 درجه سانتی گراد) تا 70 ساعت
2) استفاده از تغییر فشار اسمزی مثلا با قرار دادن اسپرم در محلول های نمکی
3) استفاده از محلول مشتمل بر پتاسیم
4) پائین آوردن درجه حرارت و سرد کردن البته ضمن استفاده از اکسیژن
5) کاربرد آنتی بیوتیک ها
6) استفاده از محلول های رقیق کننده ای مانند مخلوط اوره و کلرور سدیم
که این روش ها در واقع تحرک اسپرم ها را محدود می سازد.

_ روش بلند مدت در انجماد اسپرم:
در این روش می توان اسپرم ها را حتی تا 2 سال هم نگهداری کرد. روش کار به این شکل است که ابتدا اسپرم ها را با محیط های مختلف رقیق کننده چون دی متیل سولفوکساید((DMSO مخلوط کرده که این مواد بعنوان مواد محافظ سرما در ازت مایع عمل می کنند و سبب انجماد سریع اسپرم ها می گردد و در نهایت این اسپرم های منجمد را در ازت مایع با دمای 196- درجه سانتی گراد بطور سالم نگهداری می کنند. لازم به ذکر است که در مورد محافظ سرمائی، مسمومیت کم و قابلیت حل شدگی بالا حائز اهمیت است در صورت مسمومیت این محافظ ها، مرگ و میر در گامت ها بعد از انجماد زدائی اتفاق می افتد.
اما سرد کردن با نیتروژن مایع برای انجماد جنین روش قابل اعتمادی نمی باشد. و این روش را در زمینه انجماد اسپرم باید برای تمام انواع گونه ها آزمایش کرد زیرا گونه ها شامل انواع مختلفی از سلولها هستند که این سلول ها، گونه ها را با هم متفاوت می سازد پس انجماد آنها با هم متفاوت است.

باید عنوان کرد که صدمات زیادی هم در ارتباط با انجماد و انجمادزدائی می تواند صورت بگیرد و بسیاری از این صدمات در محدوده دمائی 0 تا 40- درجه اتفاق می افتد و دلیل این صدمات برداشت حرارت و ایجاد شوک سرمائی و تشکیل کریستال یخی و نیز بکار بردن محافظ های سرمائی در سلول ها و سمیت آنها و همچنین نوسان pH که در نتیجه انجماد و یا اضافه کردن محافظ های سرمائی اتفاق می افتد که باید به این مساله توجه کافی داشت و تا حد ممکن از این صدمات به روش های مختلف جلوگیری کرد.

اما هنگام استفاده از این اسپرم های منجمد شده با استفاده از قرار دادن ظروف محتوی آنها در آب تقریبا گرم در مدت زمانی کوتاه این اسپرم ها را ذوب کرده و در زمان ذوب شدن این اسپرم ها هیچ حرکتی ندارند و فرقی با اسپرم تازه ندارند و باید سریع استفاده شوند.
این خلاصه ای از روشهای انجماد اسپرم می باشد که هنوز هم به مطالعات زیادی در این زمینه نیاز می باشد و اعتقاد بر این است که با انجام اصلاحات لازم در این تکنیک ها می توان میزان بقاء را در این سلولها بمیزان بیشتری افزایش داد.


بررسی تاثیر عناصر غذایی بر کاهش خسارت بیماری پاخوره گندم

متن كامل مقاله را در ادامه مطلب مطالعه نمائید.


ادامه مطلب

عفونت ویروسی مفصل(عفونت و آب اوردگی مفصل ویروسی)

عفونت ویروسی مفصل(عفونت و آب اوردگی مفصل ویروسی)

وقوع :جهانی

گونه اثر : همه پرندگان

سن اثر:  3 تا 30 هفتگی

در گوشتی در 5 تا8 هفتگی ودر پولت مادر در 10 تا 18 هفتگی از سن رخ می دهد

سبب : دو برابر میزان استاندارد r. n .a reovirus

تاثیر : نهفتگی 9 تا 13 روز است پرندگان روی زانو می نشینندواز رشدشان کاسته می شود.عدم تمایل به حرکت و گام برداشتن نا هماهنگ از دیگر نشانه هاست.

تجمع آل در بال و پایین مفصل زانو و گسیختگی عضله گاستروس نمیوس معمولا ظاهر می شود

عوارض به تفضیل:

همه پرندگان از سن 3 تا 30 هفتگی مستعد ابتلا شدید به این بیماری تضعیف کننده هستند در جوجه ها از 5 تا 8 هفتگی و در بقیه در سن 10تا 18 هفتگی بیماری حادث می شود بیماری به علت رئوویروس ها (  به شکل تنفسی گوارشی و حلقی  ) حاصل می شود

روش انتقال

انتقال عرضی از پرنده به پرنده و یا عمودی از مرغ به نتاج دیده شده است از طریق مدفوعی دهانی و یا تنفسی انتقال می تواند رخ دهد

یادداشت ویژه

آن معمولا باعث کاهش درجه و ظاهر بد در جوجه ها و گله پرندگان می شود

 نشانه های کلینیکی

کمون بیماری 9 تا 13 روز است پرندگان روی زانو ها می نشینند رشد کمی دارند و بی میل به حرکت و گام نا هماهنگ دارند و معمولا پارگی تاندون گاستروس نمیوس دیده می شود

جراحات بعد مرگ

آماس دو طرفه در تاندون عضلات  digital flexor و   metatarsal extensor قابل تشخیص است  افزایش سلول التهابی و مایع غلیظ در مفاصل و اماس در footpad   واکسودا با رنگ کاهی تا قرمز کم رنگ در جراحات قابل مشاهده است

گسیختگی تاندون ها و خونریزی در پرده سینوویال مفاصل و فساد غضروف های  distal tibiotarsus می تواند رخ دهد  کندیل ها (joint capsule) می توانند  نیز در گیر شوند.

تشخیص ها

جداسازی ویروس ها از  آسیب های وارده روی پرده  cam در اثر تلقیح به جنین و تست سرولوژیک برای آنتی بادی va       (  vn  یا  elisa ) از محدود روش های مورد استفاده هستند زیرا پرنده ها معمولا با رئوویروس های غیر پاتوژنیک آلوده می شوند

آثار هیستو پاتولوژی ، ظهور ادم ، نکروز انعقاد ی ، انباشتگی گلبول های سفید و تصفیه گلومرولی، هیپر تروفی و هیپر پلازی سلول های سینوویال و تصفیه لنفوسیتی و ماکرو فاژی و رتیکولار محسوس هستند

  Va بیشتر باعث تغییر رنگ مایع مخاطی به زرد کم رنگ تا خاکستری ، مایکوپلاسما سینوویه موجب رنگ عسلی  مایع مخاطی و استافیلوکوکوس موجب ایجاد مایع سفید ضخیم در مفصل متورم می شوند.

توده ها وجراحات میکروسکوپی قابل ملاحظه اند.گسیختگی تاندون گاسترو نمیوس نیز ازمشخصات قابل ملاحظه است.

درمان و کنترل

جلوگیری

واکسیناسیون گله مادر در سن قبل 20 هفتگی با ویروس سویهs1133   صورت می گیرد . معمولا در سن 2 هفتگی (sq  یا با آب ) و یا بین 6 تا 10 هفتگی (با آب ) به صورت زنده واکسینه می کنند .بعد 18 هفتگی و  شاید بار دگر در 40 هفتگی با واکسن کشته به صورت تزریق SQ   واکسینه می شوند

در بیشتر کشور ها واکسن دادن با آب مجاز نیست و SQ عمومیت دارد

واکسن زنده تخفیف حدت یافته به نسبت 1 به 3 رقیق می شود در ناحیه مشکل دار در یک روزگی برای بویلر به صورت 1 دوز  کامل از HVT   یا با اسپری سریع در سن 1 روزگی با  1  دوز کامل تزریق می شوددر سن بالاتر از 7 تا 10 روز نیز با روش آشامیدنی در پارهای از مواقع انجام شد که در بیشتر کشور ها این مجاز نییست

درمان

درمان مشخص ندارد آنتی بیوتیک ها در جلوگیری از عفونت ثانویه استاف مورد استفاده اند.

مترجم :حمید حبیبی


اثر دما بر اندازه گیری کیفیت داخلی تخم مرغ

اثر دما بر اندازه گیری کیفیت داخلی تخم مرغ

 

موضوع این مطالعه، تعیین اثر دما بر کیفیت اندازه گیری پوسته تخم مرغ می باشد. کیفیت اندازه گیری ها در 3 روش با هم مقایسه شدند که شامل سه روش اندازه گیری عدد هاف (الکترونیک هاف، تری پود هاف و هاف متر)، وزن تخم مرغ، ارتفاع آلبومین، عرض آلبومین، شاخص آلبومین، عرض زرده، ارتفاع زرده، شاخص زرده، درصد آلبومین نازک و استحکام غشای ویتلین در سه درجه حرارت 5، 13 و 23 از دو سویه مرغ های تخم گذار(Hy-line W36 and Bovans White) در دو زمان می باشد. عدد هاف HU) ) به طور میانگین 44/72 در دوره اول تخم گذاری و 99/59 در هفته هفتم بود. در هفته هفتم در تمام روش ها، مقدار عدد هاف با افزایش دما 6 عدد کاهش یافت.   

در روش الکترونیک هاف و تری پود هاف، مقدار عدد هاف در تمام شرایط یکسان بود. در روش هاف متر مقدارHU در دمای 5 درجه سانتی گراد در تخم مرغ های تازه یکسان بود اما کمترین مقدار HU در بالاترین دما و هفته هفتم انبار دیده شد. بنابراین پیشنهاد می شود زمانی که عدد هاف اندازه گیری می شود، دمای تخم مرغ تست شود. به طور کلی ضریب واریانس در تمام روش ها با افزایش دما افزایش یافت. اگر چه مقادیر مختلف از آلبومین رقیق بین دو سویه مشاهده شد ولی این اختلاف در عدد HU معنی دار نبود.

در نتیجه ارزیابی روش ها برای بهترین روش اندازه گیری کیفیت تخم مرغ، روش الکترونیک هاف که ارتفاع آلبومن و مقدار HU را به روش الکترونیکی محاسبه می کند دارای کمترین ضریب واریانس بوده و بهترین کیفیت این روش در دمای 5 درجه سانتی گراد می باشد.  

 

منبع: گروه علمی موسسه اطلاعات مرغداری


انواع زنبور عسل

انواع زنبور عسل

 

در هر جمعیت سالم و کامل سه نوع زنبور عسل وجود دارد:

الف:یک ملکه

ب:چند هزار تا چند ده هزار زنبور کارگر

پ:چند صد تا چند هزار زنبور نر

ملکه و همه زنبورهای کارگر ماده اند؛ فرق ایندو در این است که دستگاه تناسلی کارگران ناقص بوده و جفتگیری برایشان ممکن نیست و حال اینکه دستگاه تناسلی ملکه کامل است و امکان جفتگیری برایش فراهم است و جفتگیری هم میکند.

مجموعه ملکه زنبورهای کارگر و زنبورهای نر را«یک جمعیت»زنبور عسل مینامند.محلی که یک جمعیت زنبور عسل در آن زندگی، تولید مثل و رشد میکنند یک«کندو»نامیده میشود.کندو خانه زنبور عسل است.

فرق ظاهری ملکه و زنبورهای کارگر در طویلتر بودن شکم و اندام در ملکه است.فرق ظاهری زنبورهای نر با کارگران و ملکه در این است که اولا چشمهای مرکب زنبورهای نر درشت تر و از پشت سر به هم می رسند حال آنکه چشمهای کارگران از پشت سر به هم نمی رسد.ثانیا نرها کلفتتر و چاقتر از کارگران و ملکه اند.ثالثا انتهای شکم زنبور نر گرد است ولی ملکه و کارگران دارای انتهایی نوکتیز میباشند

زنبور کارگر مثل ملکه همیشه از تخم بارور شده بوجود می آیند و مثل ملکه از جنس ماده است و دوران رشدش(از تخم تا زنبور کامل)21 روز است.

هیکل زنبور کارگر از سایرین«ملکه و نرها»کوچکتر بوده و گرده گرده گل را در سبدی که در دو پای آخرینش است جمع آوری کرده و به کندو حمل میکند.وجود نیش aiguillon (نیش کارگران بصورتی است که زائده هایی بصورت قلاب در دو طرف آن وجود دارد که وقتی که زنبور شخص را نیش میزند این زائده های قلابی شکل در گوشت بدن گیر کرده ونیش او در داخل بدن شخص می ماند که بهمراه نیش قسمتی از بدن زنبور پاره شده و زنبور پس از مدتی کوتاه میمیرد)در کارگران آنها را از نرها متمایز میسازد.تمام کارهای داخلی و خارجی کندو و جمعیت را کارگران انجام میدهند که مهمترینشان عبارتند از:

تمیز کردن داخل سلولهای مومی،تغذیه ملکه،تغذیه لاروها،گرم کردن لاروها،تنظیم گرمای داخل کندو،تولید موم،ساختن سلولهای مومی،دفاع،تعویض هوای داخلی کندو،جمع آوری شهد و گرده گل،تهیه بره موم،آوردن آب بداخل کندو و...

در روزهای اول تولد کارگران از کندو خارج نشده و به کارهای داخلی کندو رسیدگی می کنند و در این دوره از زندگی، زنبورهای کارگر جوان می توانند غذای مخصوص ملکه و لاروهای کندو را درست کنند و لیکن کارگران مسن این استعداد را ندارند.

بدن کارگران جوان کاملا از کرک پوشیده شده است و بر حسب نوع زنبور دارای رنگهای مختلف بوده،پرها کامل و صاف است و هرچه سن کارگران بیشتر می شود بدنشان براق تر،لیز و بدون کرک خواهد شد.کنار بالها چین خورده و شکل عمومی بدنشان بعلت نداشتن مو و کرک لاغرتر بنظر می رسد.

دو نوع زنبور کارگر وجود دارد که از لحاظ شکل ظاهری کوچکترین فرقی بین آنها دیده نمیشود:کارگران بهاری که از اوایل بهار تا نیمه تابستان متولد میشوند و حداکثر سنشان(از تولد تا مرگ(از شش هفته تجاوز نمی کند.کارگران پاییزی که از نیمه دوم تابستان به بعد تولد می یابند و سن آنها اغلب از هفت ماه هم تجاوز میکند.

تعداد زنبورهای کارگر یک جمعیت نسبتا خوب در حداکثر قدرتش در سال(حدود خرداد ماه( به 60000 عدد یا بیشتر هم میرسد در صورتی که در زمستان تعدادشان از 8000 الی 12000 عدد تجاوز نمیکند.

ملكه تنها موجود ماده کامل وتنها تخمگذار جمعیت است که مثل زنبورهای کارگر از تخم بارور شده بوجود می آیند. ملکه مادر تمام زنبورهایی است که با وی در کندو زندگی میکنند.

مدت رشدش(از تخم تا موجود کامل)16تا17روز بوده و پس از رسیدن به سن بلوغ(4 تا 5 روز پس از تولد) در یک روز آفتابی حوالی بعدازظهر از کندو به خارج پرواز کرده و با حدود سیزده زنبور نر جفتگیری می کند.بنابراین خیلی از زنبورهای یک جمعیت با وجود اینکه از یک ملکه متولد شده اند باز هم با هم نسبت ناخواهری دارند چون دارای پدرهای متفاوتی هستند بهمین دلیل هم خیلی از زنبورهایی که از یک ملکه متولد شده اند از نظر رنگ با هم فرق میکنند و رنگهای مختلفی دارند.پس از شروع تخمگذاری ملکه معمولا تا آخرعمرش کندو را ترک نمیکند مگر برای بچه دادن.

ملکه معمولا تا 5 سال و بطور استثنایی تا 6 سال هم ممکن است عمر کند و این عمر طولانی بدلیل تغذیه متفاوت ملكه با دیگر زنبورهاست، ملكه از همان لحظه اول از غذای مخصوصی بنام ژل رویال یا ژل شاهانه كه از غده های موجود در سر زنبورهای نوزاد ترشح می شود تغذیه می كند اما زنبورهای دیگر ازعسل و گرده تغذیه می كنند؛ ولی اگر بخواهیم جمعیت،پرمحصول باشد باید ملكه راحداکثر در سن سه سالگی حذف نموده و یک ملکه جوان و فعال بجای آن به جمعیت داد،چون با بالا رفتن سن و پیری،قدرت تخمگذاری ملکه نیز بتدریج کمتر می شود در نتیجه جمعیت پس از مدتی ضعیف و ضعیفتر می گردد.

ملکه جوان را بطریق زیر به آسانی میتوان از ملکه پیر تشخیص داد:

ملکه جوان یکی دو ساله که مقدار زیادی تخم دارد شکمش متورم تر بوده و گنده تر بنظر می رسد،بالهایش کامل بوده سر و بدنش از کرک پوشیده شده است و حرکاتش سریع و چابک است.

در صورتی که ملکه پیر که از دو سال پیرتر باشد بدون کرک بوده،پرهایش چین خورده و دیگر در محفظه تخمدانش تخم زیاد نداشته بنابراین لاغرتر بوده و خیلی آهسته حرکت می کند.

همیشه لازم نیست برای اطمینان از وجود ملکه در کندو حتما خود ملکه را با چشم ببینیم و اگر درون حجره ها تخم روز دیده شود میتوان با اطمینان کامل گفت ملکه در کندو وجود دارد.

منبع : مجله آنلاین كشاورز تنها


  • کل صفحات:2  
  • 1
  • 2
  •   


آخرین پست ها


آمار وبلاگ

  • کل بازدید :
  • بازدید امروز :
  • بازدید دیروز :
  • بازدید این ماه :
  • بازدید ماه قبل :
  • تعداد نویسندگان :
  • تعداد کل پست ها :
  • آخرین بازدید :
  • آخرین بروز رسانی :