مطالعه مراحل رشد و نمو جنینی ماهی شانك زرد باله (Acanthopagrus latus)

بهمنی محمود*,سروی غیاث آبادی فروغ,كاظمی رضوان اله,سروی غیاث آبادی احسان

* انستیتو تحقیقات بین المللی ماهیان خاویاری دكتر دادمان، رشت

مراحل تكامل و رشد و نمو جنینی ماهی شانك زرد باله (Acanthopagrus latus) بر حسب وضعیت دمایی زمان تكثیر مصنوعی ماهیان دریایی در دو میانگین دمایی 20±1 و 23±1 درجه سانتیگراد مورد مطالعه قرار گرفت. میانگین قطر تخم در ابتدای لقاح 739.35±0.0081 میكرون و در زمان تفریخ نهایی 792.36±0.0095 میكرون و به طور كلی میانگین قطر تخم از مرحله تخم لقاح یافته تا زمان تفریخ تخم 763.49±0.0016 میكرون محاسبه شد. میانگین قطر تخم در مرحله مورولا 751.81±0.0064 میكرون، در مرحله نورولا 767.55±0.0074 میكرون، در مرحله ظهور قلب 779.97±0.0084 میكرون و در مرحله افزایش رنگدانه ها 780.84±0.0086 میكرون ثبت شد. طول مدت انكوباسیون تخم و تكامل جنین این ماهی نیز در دمای 20±1 درجه سانتیگراد 31 ساعت و 15 دقیقه و در دمای 23±1 درجه سانتیگراد 26 ساعت و 15 دقیقه ثبت گردید. از مرحله لقاح تخم تا مرحله تفریخ، 20 مرحله، شامل مراحل تكامل جنینی ماهی شانك زرد باله و نیز مرحله رهاسازی پوسته در شرایط انكوباسیون شناسایی گردید. بنظر می رسد درجه حرارت آب یك عامل محیطی موثر بر روند تكامل جنینی درماهی شانك زرد باله است. بطوریكه تفریخ تخم در دمای 20±1 درجه سانتیگراد 5 ساعت دیرتر از دمای 23±1 درجه سانتیگراد صورت می پذیرد، اگر چه در تعداد و مشخصات مراحل رشد و نمو جنینی این گونه بدنبال تغییر دما تفاوتی ایجاد نشد. لذا هر گونه برنامه ریزی در امر مدیریت تكثیر مصنوعی این گونه اقتصادی، مسلما بر ارتقای كمی و كیفی فرآیند تولید آن اثر گذار خواهد بود.

كلید واژه: شانك زرد باله، جنین،‌ خلیج فارس،‌ ایران