بررسی اثرات سطوح متفاوت كنجاله كلزا (كانولا) بر رشد، تركیب لاشه و پارامترهای بیوشیمیایی در قزل آلای رنگین كمان (Oncorhynchus mykiss)

شفایی پور آریا*,یاوری وحید,غفله مرمضی جاسم,فلاحت كار بهرام,گرجی پور عین اله

* دانشكده علوم، دانشگاه یاسوج

ماهیان قزل آلای رنگین كمان با میانگین وزنی (± انحراف استاندارد) 4.16±0.25 گرم با جیره های آزمایشی دارای 42 درصد پروتئین خام، انرژی خام 4400 كیلوكالری بر كیلوگرم جیره و 10 درصد چربی خام به مدت 16 هفته تغذیه شدند. جیره های آزمایشی دارای درصدهای مختلف كنجاله كانولا (دارای 35 درصد پروتئین خام) بودند كه با آرد ماهی جایگزین شد. این تحقیق در قالب طرح آماری كاملا تصادفی مورد بررسی قرار گرفت. در پایان دوره رشد، شاخصهای رشد (مانند وزن نهایی، افزایش وزن، غذای مصرفی، ضریب تبدیل غذایی، نسبت بازده پروتئین و ضریب رشد ویژه)، تركیب لاشه شامل رطوبت، خاكستر، چربی، پروتئین لاشه، سطح هورمونهای تری یدوتیرونین (T3)، تترایدوتیرونین پلاسما (T4)، كلسترول و پروفیل اسید چرب كبد ماهیهای تغذیه شده با جیره های آزمایشی اندازه گیری شد. نتایج حاصل نشان داد كه جایگزینی آرد ماهی با كنجاله كانولا 10) تا 57 درصد جایگزینی) تاثیری بر عملكرد رشد ماهیها نداشت. تركیب لاشه ماهیها متاثر از تركیب جیره ها بود. این مطالعه نشان می دهد كه كنجاله كانولا پتانسیل آنرا دارد كه جایگزین درصدی آرد ماهی در جیره ماهیان گوشتخوار شود بدون اینكه تاثیری منفی بر عملكرد رشد ماهی داشته باشد. همچنین در پایان هفته شانزدهم سطح كلسترول پلاسمای تمامی تیمارها نسبت به هفته هشتم در همان تیمارها كاهش یافته بود. سطح T4 پلاسما در پایان هفته شانزدهم، در ماهیان تغذیه شده با جیره های دارای كنجاله كانولا نسبت به تیمار شاهد، ‌افزایش معنی داری را در سطح 95 درصد (P<0.05) نشان دادند، اما هیچ اختلاف معنی داری در سطح T3 مشاهده نشد (P>0.05). پروفیل اسید چرب كبد ماهیها نشان داد كه ماهیان تغذیه شده با جیره های دارای كنجاله كانولا، دارای میزان زیادی اسیدهای چرب اشباع نشده (n-6) بودند ولی ماهیان تغذیه شده با جیره شاهد دارای نسبت بالاتر n-3/n-6 بودند.

كلید واژه: كنجاله كانولا، تیروئید، كلسترول، قزل آلای رنگین كمان، تغذیه