تاثیر عصاره الكلی دو گیاه دارویی سیر و آویشن بر عملکرد و غلظت لیپیدهای خون جوجه های گوشتی

آموزمهر انور*,دستار بهروز

* گروه علوم دامی، دانشگاه علوم كشاورزی و منابع طبیعی گرگان

این آزمایش به منظور بررسی اثر عصاره دو گیاه دارویی سیر و آویشن بر عملكرد، لیپیدهای خون و مقدار هماتوكریت جوجه های گوشتی انجام گرفت. تعداد 800 قطعه جوجه گوشتی یك روزه از سویه تجاری كاب 500 برای مدت 42 روز بر روی بستر پرورش یافتند. یك جیره پایه برای هر یك از دوره های آغازین (0 تا 21 روزگی) و پایانی (22 تا 42 روزگی) تهیه و با مقادیر 3/0 و 6/0 درصد عصاره آویشن و یا عصاره سیر نیز مكمل شدند. بنابراین پنج تیمار آزمایشی وجود داشت كه به هر یك 4 تكرار متشكل از 40 قطعه جوجه گوشتی (به صورت مخلوط جنسی) اختصاص یافت. داده های آزمایش شامل افزایش وزن، مصرف خوراك، ضریب تبدیل غذایی، تری گلیسرید، كلسترول، HDL و مقدار هماتوكریت خون در قالب طرح كاملا تصادفی تجزیه واریانس شدند. نتایج حاصل از آزمایش نشان داد كه عصاره های مورد استفاده (سیر و آویشن) نتوانستند تاثیر معنی داری بر افزایش وزن، ضریب تبدیل غذایی و مصرف خوراك جوجه های گوشتی داشته باشند. افزودن عصاره های سیر و آویشن به جیره پایه تاثیری بر غلظت لیپیدهای خون و مقدار هماتوكریت جوجه های گوشتی نداشت. در عین حال غلظت HDL در سرم خون مرغ ها نسبت به خروس ها كمتر بود. در شرایط این آزمایش، عصاره های الكلی دو گیاه سیر و آویشن تاثیری بر عملكرد و غلظت لیپیدهای خون جوجه های گوشتی نداشت.

كلید واژه: جوجه گوشتی، گیاه دارویی، سیر، آویشن، عملكرد